Taxele de timbru în materia partajului judiciar. Modificare legislativă în luna noiembrie
Unul dintre impedimentele actuale pentru declanşarea unui litigiu, la care reclamantul, ori pârâtul se gândeşte înainte de sesizarea instanţei de judecată, vizează costurile procesului, adică taxele de timbru care se achită față de stat și care variază în funcție de obiectul fiecărui proces în parte.
Astfel, dacă în cazul acțiunilor care vizează pronunțarea unei ordonanțe de plată, indiferent de suma care este solicitată, taxa judiciară de timbru este una fixă de 200 de lei, ori în cazul proceselor de divorț unde taxa de timbru este una fixă de 200 de lei – ipoteza desfacerii căsătoriei prin acorul părților sau 100 de lei – ipoteza desfacerii căsătoriei din culpa soțului, în cazul în care obiectul litigiului îl reprezenta partajul unor bunuri imobile, taxele de timbru erau consistente. Taxele de timbru sunt reglementate de o legislație specială, mai precis OUG 80/2013. În materia partajului judiciar, până la data de 02 noiembrie 2024, taxele de timbru se calculau după criteriile fixate de art. 5, prevedere legală care stabilea –
„Cererile în materia partajului judiciar se taxează astfel: a)stabilirea bunurilor supuse împărţelii – 3% din valoarea acestora; b)stabilirea calităţii de coproprietar şi stabilirea cotei-părţi ce se cuvine fiecărui coproprietar – 50 lei pentru fiecare coproprietar; c)creanţe pe care coproprietarii le au unii faţă de alţii, născute din starea de proprietate comună – 3% din valoarea creanţelor a căror recunoaştere se solicită; d)cererea de raport – 3% din valoarea bunurilor a căror raportare se solicită; e)cererea de reducţiune a liberalităţilor excesive – 3% din valoarea părţii de rezervă supusă reîntregirii prin reducţiunea liberalităţilor; f)cererea de partaj propriu-zis, indiferent de modalitatea de realizare a acestuia – 3% din valoarea masei partajabile”.
Dacă acțiunea de partaj judiciar aveam mai multe solicitări din cele prezentate anterior, taxa de timbru era în cuantum de 5% din valoarea masei partajabile. Cu mențiunea faptului că de obicei valoarea masei partajabile era determinată prin raportare la valoarea impozabilă a bunului/bunurilor imobile.
Concluzia, până la data de 2 noiembrie 2024, taxa de timbru pentru procesele de partaj era una imensă, de exemplu dacă am fi luat un imobil care avea o valoarea impozabilă de 200.000 de lei – taxa de timbru era de 5% din suma de 200.000 de lei adică 10.000 de lei. După data de 2 noiembrie 2024, ca urmare a modificării OUG 80/2013, prin adoptarea Legii 268 din 2024, taxele de timbru în materia partajului judiciar s-au redus semnificativ, acestea calculându-se după următorul algortim, mai precis la valoarea impozabilă se calculează taxa de timbru la valoare (art. 3 OUG 80/2013), iar rezultatul se va împărți la jumătate (art. 5 alin. 1 OUG 80/2013). În exemplul dat anterior, taxa de timbru ar fi în actuala legislație pentru valoare impozabilă de 200.000 de lei – (2105 lei + 2% din ce depășeste 50.000 de lei) adică 2105 lei + 3000 lei = 5105 lei / 2 = 2552,5 lei (adică circa 25% din valoarea inițială).
Recomandăm să citiți și următoarele articole:
Răspunderea față de bugetul de stat a persoanei fizice pentru datoriile firmei (I)
Decizia nr. 20/203 a ICCJ. Consecințe juridice – Contestație acte fiscale (I)
Procedura somației de plată europeană – Regulamentul 1896/2006. Faza de executare silită
Vă mulțumim că ați citit acest articol! Suntem mulțumiți de fiecare client pe care îl putem ajuta sau informa cu noutăți juridice. Ar fi minunat dacă ați putea să luați un moment pentru a scrie o Evaluare pe Google. Cu acest gest ne veți ajuta pe noi și pe ceilalți clienți care caută serviciile sau informațiile noastre.
Autor: Curpas Florian Cristian – avocat Oradea
BIROU AVOCATURA ORADEA – P-ta 1 Decembrie, nr.5, ap.5, Oradea, Jud. Bihor
Tel: +40 746 042 741, Email: av.curpas.florian@gmail.com