Am reuşit să schimb practica judiciară pe importante centre jurisprudenţiale naţionale

Interviu cu Avocat Curpas Florian Cristian, Avocat Titular, la Cabinet Individual de Avocatura Curpaș Florian Cristian

Legal Magazin: Sunteți avocat din anul 2009. Ce reprezintă pentru dumneavoastră profesia pe care o practicaţi şi care sunt valorile după care v-aţi ghidat mereu în exercitarea acesteia?

Avocat Curpas Florian Cristian: Într-adevăr, am promovat examenul pentru primirea în profesia de avocat stagiar, organizat de către Baroul Bihor, în anul 2008 şi după ce am depus jurământul de primire în profesie, am fost înscris în tabloul avocaţilor stagiari în 1 ianuarie 2009, iar până în prezent a fost o „călătorie” plăcută, plină de momente memorabile.

Avocat Curpas Florian Cristian

Avocat Curpas Florian Cristian

Ce reprezintă pentru mine profesia de avocat? O întrebare pe cât de simplă pe atât de complexă. Îmi aduc aminte de cuvântul, de după slujba din această duminică, a domnului preot Mircea Ioniţă, de la Biserica Militară a Garnizoanei din Oradea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” purtătorul de biruinţă, în care ne spunea – „ Dumnezeu a pus în fiecare din noi un dar, o vocaţie, un har, iar datoria noastră este de a ne folosi de acestea pentru a le înmulţi spre bunăstarea noastră şi a celor din jurul nostru”.

Acesta cred că ar fi cel mai potrivit răspuns la întrebarea dumneavoastră, profesia de avocat reprezintă o vocaţie, o chemare şi în acelaşi timp şi o aplecare spre ceea ce este echitabil, spre justiţiabil, să îl înţelegi pe el ca şi persoană şi să îi înţelegi diversele probleme, fie că acestea ţin de patrimoniul său, ori de persoana acestuia, să îi oferi o soluţie legală, eficientă, care să îi protejeze drepturile şi interesele.

În ceea ce priveşte ultima parte a întrebării dumneavoastră, valorile după care m-am ghidat în exercitarea profesiei de avocat, sunt multe, însă extrem de important este pentru mine, empatia, până la o anumită limită care ţine de graniţele profesionismului, adică să ştii să te conectezi la nivel emoţional cu clientul tău. avocat oradea pret

De asemenea o valoare importantă pentru mine, după care mi-am ghidat şi o să îmi ghidez mereu activitatea în cadrul profesiei, este echitatea, să faci totdeauna ceea ce este corect indiferent de consecinţele la care te expui.

Aceasta este chintesenţa profesiei de avocat, nu totdeauna un avocat reprezintă în instanţă clienţi care sunt exemple de moralitate în cadrul societăţii, aceste cauze sunt cele care te expun opiniei publice.

Atunci, în interiorul oricărui avocat se duce o luptă, între sentimentul de a finaliza rapid dosarul în lucru, cu riscul de a omite anumite aspecte care ar fi de importanţă majoră pentru client şi simţul de echitate, să adopţi strategiile legale corecte, care vor duce la protejarea intereselor şi drepturilor deţinute de către client.

Legal Magazin: Cum este structurat Cabinetul dumneavoastră? Care au fost principalele provocări în ultimii ani?

Avocat Curpas Florian Cristian: La început, ca şi oricare avocat, nu poţi şi nici nu ai posibilitatea de a alege clientela care îţi intră în cadrul cabinetului şi care ajungi să o reprezinţi în cadrul instanţelor de judecată, însă eu am avut beneficiul şi onoarea de a avea mentori, cu o bogată experienţă profesională în materie juridică, aici vorbesc depre doamna profesoară de Drept Civil (Contracte Civile şi Succesiuni), doamna Muţiu Maria Ileana, care m-a sfătuit încă de pe băncile facultăţii să îmi îndrept atenţia spre o anumită ramură a dreptului, mai precis dreptul comercial.

Am urmat aceste sfaturi şi încă de la începutul activităţii mele ca şi avocat, am ales această ramură a dreptului civil, cea care ţine de relaţiile între profesionişti, mult mai volatilă şi caracterizată prin celeritate maximă.

Astfel, în prezent putem afirma faptul că activitatea în cadrul cabinetului, după 11 ani de avocatură s-a canalizat spre aceste raporturi juridice între profesionişti, însă fără a neglija şi unele aspecte din dreptul civil şi dreptul execuţional civil care ţin mai mult de o pasiune a mea personală. avocat divort oradea

Având în vedere aria de specializare, bineînţeles că aici m-am întâlnit şi cu provocările cele mai grele din punct de vedere profesional, însă şi satisfacţiile au fost pe măsură.

Astfel, de amintit Decizia cu numărul 7 din 2019 pronunţată de către Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pornită ca urmare a sesizării formulate de către Curtea de Apel Oradea, în cadrul unui dosar din portofoliul cabinetului, prin care a fost deschisă calea judecăţii dosarelor în materia dării în plată pentru acei debitori a căror bunuri fuseseră vândute silit în faza de executare silită şi cărora majoritatea instanţelor de judecată le respingeau acţiunile ca fiind inadmisibile.

A reprezentat o reală satisfacţie profesională să văd că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a îmbrăţişat argumentele formulate şi că am reuşit să schimb practica judiciară pe importante centre jurisprudenţiale naţionale, care nu aveau aceeaşi opinie ca şi cea evidenţiată pentru clienţii cabinetului.

Avocat Curpas Florian Cristian

Avocat Curpas Florian Cristian

Legal Magazin: Care sunt avantajele celor care apelează la serviciile dumneavoastră?

Avocat Curpas Florian Cristian: Aş spune profesionalism desăvârşit. Un punct de vedere avizat, onest şi totdeauna îndreptat în interesul clientului. Prezentarea tuturor ipotezelor de lucru din punct de vedere legislativ, în aşa fel încât clientul când va face o alegere să fie în deplină cunoştinţă de cauză.

Cu ce experți (notari, practieni în insolvență, executori judecătorești, traducători, evaluatori autorizați, consultanți fiscali etc.) colaborați?

Cu privire la colaboratorii cabinetului, ţinem să evidenţiem faptul că în aceşti 11 ani de experienţă în materia avocaturii, am luat contact cu multe acte juridice întocmite de diverşi participanţi în cadrul actului de justiţie (notari, executori judecătoreşti, administratori judiciari, etc.) şi prin prisma acestei activităţi am realizat în acelaşi timp şi o selecţie, în vederea constituirii unui circuit de specialişti caracterizaţi prin profesionalism. cel mai bun avocat divort oradea

Astfel, în materia activităţilor specific notariale, colaborăm doar cu Biroul Notarului Public al Preşedintelui Camerei Notarilor Publici Oradea, doamna Baba Marinela Florica Camelia, în materia activităţilor specifice executării silite colaborăm doar cu Biroul Executorului Judecătoresc al Preşedintelui Camerei Executorilor Judecătoreşti de pe lângă Curtea de Apel Oradea, doamna Ardeleanu Anamaria Bianca, iar în materia activităţilor care ţin de insolvenţă colaborăm exclusiv cu domnii de la RAVA Casa de Insolvenţă SPRL.

Legal Magazin: Oradea este un model de dezvoltare economică pentru celelalte orașe mari ale țării. Cum a influențat creșterea economică a regiunii piața de avocatură din Bihor?

Avocat Curpas Florian Cristian: Este adevărat, în ultima perioadă au apărut tot mai mult pe canalele media atât audiovizuală, cât şi scrisă, ştirile laudative şi meritate la felul în care Oradea s-a dezvoltat.

Această dezvoltare s-a realizat ca urmare a unui management eficient, vizionar, proactiv şi care a avut în centru cetăţeanul, cumulat cu o atragere a resurselor financiare provenite din fondurile europene, care a făcut ca Oradea să fie invidiată la nivel naţional. avocat exproprieri oradea

Aceste politici bine gândite au dus la atragerea de mulţi investitori, care au văzut în acest management eficient o dovadă a profesionalismului şi o garanţie a dezvoltării acestora, fapt care a produs o infuzie de capital consistentă, iar odată cu aceasta au apărut şi diverse diferende de natură juridică, care de cele mai multe ori au necesitat punctul de vedere avizat al unui avocat specializat.

Aşadar am putea concluziona faptul că ori de câte ori comunitatea locală se dezvoltă, piaţa avocaturii nu are decât de câştigat.

Legal Magazin: Cum percepeți pregătirea judecătorilor și volumul de încărcare a acestora cu dosare?

Avocat Curpas Florian Cristian: Este o problemă de maxim interes a sistemului judiciar naţional şi nu doar al acestuia, oricare sistem judiciar îşi doreşte judecători cât mai bine pregătiţi şi putem să observăm faptul că se fac eforturi considerabile, la nivel naţional, pentru pregătirea profesională cât mai bună a acestora. avocat civil oradea

Aceste eforturi au dat rezultate, este adevărat că nu totdeauna soluţiile pronunţate sunt în asentimentul participanţilor la actul de justiţie, însă aceasta nu înseamnă că ar exista o deficienţă de pregătire profesională a judecătorului, partea nemulţumită are deschisă calea de atac procedurală.

Cu privire la volumul de muncă, acesta este unul nefiresc de mare şi în mare parte se datorează şi nouă ca şi avocaţi, atât timp cât avem reglementată procedura de administrare a probelor prin intermediul avocaţilor şi a consilierilor juridici (art. 366 – art. 388 Cod proc. civ.), nu avem niciun fel de scuză că ne pierdem timpul în sălile de judecată şi în mod direct aglomerăm rolul instanţelor, judecătorul fiind nevoit să analizeze lucruri care intră într-o zonă banală a dreptului şi nu are timpul necesar pentru a se apleca asupra unor chestiuni complexe. avocat exproprieri oradea

Legal Magazin: Cum vedeți evoluția pieței litigiilor în următorii ani?

Avocat Curpas Florian Cristian: În continuă creştere, chiar dacă am trecut printr-o perioadă de lockdown general, acest lucru nu cred că va afecta activitatea unui avocat, tot timpul este nevoie de consultanţă juridică, iar în caz de divergenţe, este nevoie de reprezentare juridică în faţa instanţelor de judecată.

Această perioadă nu a făcut decât să ne oblige să intrăm într-o normalitate firească adaptată vremurilor în care trăim, adică nu ne putem plânge de faptul că litigiile sunt programate pe interval de ore (fapt care a determinat mai mult timp pentru pregătirea cauzelor), de faptul că termenele de judecată au fost mai lungi (fapt care a determinat o analiză mai profundă din partea judecătorului) şi nu în ultimul rând de faptul că am descoperit modalitatea de comunicare a actelor procedurale prin intermediul poştei electronice. cel mai bun avocat divort oradea

Avocat Curpas Florian Cristian:

Legal Magazin: Companiile și instituțiile românești trebuie să-și educe angajații, prin programe de integritate în afaceri, coduri interne de conduită și etica muncii etc. Cât de importante sunt acțiunile de prevenție, în privința reducerii numărului de litigii și a degrevării instanțelor? avocat bun oradea pret

Avocat Curpas Florian Cristian: Chiar dacă va exista o stagnare a numărului de cauze noi care vor fi înregistrate pe rolul instanţelor de judecată, un avocat poate să fie cheia succesului în organigrama unei companii, acesta putând să pună în aplicare diverse proceduri de lucru în cadrul angajaţilor care vor duce la o atitudine mai degrabă preventivă, decât reactivă, iar aceasta ar putea să fie cheia succesului pentru companii în această perioadă. avocat oradea, avocat bun oradea

Vă recomandăm să citiți și următoarele articole:

Succesul surâde doar celor perseverenți, neobosiți și serioși

Aprecieri la adresa noastră

Succes in cadrul unui litigiu in materia expropierii, purtat in contradictoriu cu Primaria Municipiului Oradea

Succes pentru clientii de la Cabinet Avocatura Curpas Florian Cristian la ICCJ

Nimeni nu este mai presus de lege – Succes în cadrul unui litigiu în contradictoriu cu Protecția Consumatorilor Bihor și Agenția Județeană a Finanțelor Publice Bihor

Dacă v-a plăcut articolul meu mă puteți găsi pe pagina de Facebook a blogului sau pe contul meu de LinkedIn.

Sursa: Legal Magazin, ediția 30