Persoanele ale căror imobilele au fost confiscate de către regimul communist au dreptul şi posibilitatea de aşi recupera prejudiciul suferit, iar acest drept este reglementat de Legea 165 din 2013, care la art. 1 alin. 1 stabileşte faptul că – „Imobilele preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist se restituie în natură”.

Aşadar, principiul care se desprinde din reglementarea legală este în sensul că imobilele confiscate abuziv se restituie în natură, iar dacă această posibilitate nu există, restituierea se va face fie prin compensare cu alte bunuri, fie prin emiterea de decizii compensatorii prin puncte, conform art. 1 alin. 2 –

„În situaţia în care restituirea în natură a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist nu mai este posibilă, măsurile reparatorii în echivalent care se pot acorda sunt compensarea cu bunuri oferite în echivalent de entitatea învestită cu soluţionarea cererii formulate în baza Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, măsurile prevăzute de Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi Legea nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale Legii nr. 169/1997, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi măsura compensării prin puncte”.

În prezent, despăgubirile care sunt acordate persoanelor prejudiciate sunt în mare măsură realizate pe bază de decizii de compensare sub forma punctelor, iar aceste puncte oferite sunt egale cu valoarea imobilului confiscat în mod abuziv.

Valoarea imobilului confiscat se determina conform prevederilor cuprinse în cadrul art. 21 alin. 6 Legea 165 din 2013 –

„Evaluarea imobilelor pentru care se acordă despăgubiri se exprimă în puncte şi se face prin aplicarea grilei notariale valabile pentru anul precedent emiterii deciziei de către Comisia Naţională, în considerarea caracteristicilor tehnice ale imobilului şi a categoriei de folosinţă la data preluării acestuia. Un punct are valoarea de un leu”.

Cu menţiunea faptului ca prin Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu nr. 57 din 2022 aceasta a stabilit în mod obligatoriu faptul că –

„evaluarea imobilului urmează a fi realizată prin raportare la grila notarilor publici valabilă în anul anterior emiterii deciziei de compensare de către Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor, ce face obiectul contestaţiei judiciare”.

Aşadar, există cadrul legal pentru primirea de despăgubiri de către persoanele îndreptăţite, trebuie doar corectat comportamentul abuziv al autorităţilor care amână nejustificat acordarea acestora, iar acest comportament se poate corecta prin intermediul instanţelor de judecată.

Recomandăm să citiți următoarele articole:

Acordarea de despăgubiri de către ANRP. Deblocarea procedurii. Legislație

Despăgubiri față de angajat în ipoteza suspendării contractului individual de muncă – ICCJ. Decizie RIL.

Nimeni nu este mai presus de lege – Succes în cadrul unui litigiu în contradictoriu cu Protecția Consumatorilor Bihor și Agenția Județeană a Finanțelor Publice Bihor

Concubinajul – Cod civil: soarta juridică a bunurilor dobândite de concubini

Decizie pentru dezlegarea unor chestiuni de drept. ICCJ – Drepturile conferite de Legea 309/2002 văduvelor necăsătorite

Contractul de fideiusiune – Efectele juridice între fideiusor şi creditor. Beneficiul de discuţiune şi de diviziune

Vă mulțumim că ați citit acest articol! Suntem mulțumiți de fiecare client pe care îl putem ajuta sau informa cu noutăți juridice. Ar fi minunat dacă ați putea să luați un moment pentru a scrie o Evaluare pe Google. Cu acest gest ne veți ajuta pe noi și pe ceilalți clienți care caută serviciile sau informațiile noastre.

Avocat Oradea Curpas Florian Cristian

Autor: Curpas Florian Cristian – avocat drept CIVIL Oradea

BIROU AVOCATURA ORADEA – P-ta 1 Decembrie, nr.5, ap.5, Oradea, Jud. Bihor

Tel: +40 746 042 741, Email: av.curpas.florian@gmail.com

By |2023-06-22T06:23:49+00:0022/06/2023|Drept civil|
Go to Top