Modalități de Recuperare a Creanțelor: O Abordare Detaliată

Recuperarea unei creanțe, fie că este deținută de o persoană fizică sau juridică, nu se rezumă doar la executarea efectivă prin plată. Legiuitorul oferă mai multe modalități de stingere a obligațiilor, iar una dintre acestea este compensația.

Principiile Compensării: Articolul 1616 Cod Civil avocat oradea

Conform articolului 1616 Cod civil, datoriile reciproce pot fi stinse prin compensație, până la concurența celei mai mici dintre ele. Această regulă servește ca bază pentru operațiunea de compensare între părți.

Condiții pentru Compensare: Articolul 1617 Cod Civil

Pentru a opera compensația legală, trebuie îndeplinite condiții precise, așa cum stabilește articolul 1617 Cod civil. Printre acestea se numără existența a două datorii reciproce, certe, lichide și exigibile.

Operaționalizarea Compensării: Funcționarea de Drept

Atunci când condițiile pentru compensare sunt îndeplinite, aceasta operează de drept, nu necesitând intervenția unei instanțe. Judecătorul, învestit cu o astfel de cerere, constată doar faptul că a intervenit o compensație. avocat oradea

Renunțarea la Compensație: Articolul 1617 alin. 3 Cod Civil

Chiar dacă compensația operează de drept, oricare dintre părțile implicate poate renunța expres sau tacit la beneficiul acesteia, conform articolului 1617 alin. 3 Cod civil.

Excluderea Compensării: Articolul 1618 Cod Civil

Legiuitorul intervine și exclude compensația în anumite situații, cum ar fi atunci când creanța rezultă dintr-un act făcut cu intenția de a păgubi sau când obiectul datoriei este restituirea unui bun dat în depozit sau cu titlu de comodat.

Compensația Invocată de Fidejusori și Persoane Juridice avocat oradea

Compensația poate fi invocată nu doar de părțile implicate în raporturile juridice, ci și de fidejusori (articolul 1621 alin. 1 Cod civil). Persoanele juridice pot utiliza compensația legală în situația deschiderii procedurii de insolvență, în anumite condiții precizate în articolul 90 alin. 1 și 2 al Codului insolvenței.

Constatarea Compensației în Procedura de Insolvență

În cazul deschiderii procedurii de insolvență, compensația legală poate fi constatată atât de judecătorul sindic, cât și de administratorul judiciar sau lichidatorul judiciar. Intervenția compensației poate avea loc atât pentru creanțele existente anterior deschiderii procedurii de insolvență, cât și pentru cele reciproce născute după deschiderea procedurii.

Vă mulțumim că ați citit acest articol! Suntem mulțumiți de fiecare client pe care îl putem ajuta sau informa cu noutăți juridice. Ar fi minunat dacă ați putea să luați un moment pentru a scrie o Evaluare pe Google. Cu acest gest ne veți ajuta pe noi și pe ceilalți clienți care caută serviciile sau informațiile noastre.

Avocat Oradea Curpas Florian Cristian

Autor: Curpas Florian Cristian – avocat drept CIVIL Oradea

BIROU AVOCATURA ORADEA – P-ta 1 Decembrie, nr.5, ap.5, Oradea, Jud. Bihor

Tel: +40 746 042 741, Email: av.curpas.florian@gmail.com

By |2023-12-04T10:19:32+00:0004/12/2023|Drept civil|
Go to Top